Index Hiiret Galleria Uutiset Myydään

Hiirten historiaa

Hiirten historia ulottuu muinaisen Kreikan historiaan. Vuoden 300 jKr paikkeilla Tenedoksella, eräällä Egeanmeren saarella, kehittyi tärkeä uskonnollinen kultti, joka levisi sittemmin mantereelle sekä Ateenan kautta nykyisen Turkin alueelle. Kultissa kunnioitettiin Apolloa "hiirten jumalana". Tästä on jälkensä myös ajan kolikoissa, joissa on kuvattuna Apollo ja hiiri. Kultin temppeleissä kasvatettiin valkoisia hiiriä, joita käytettiin "augureina", eli hiiret ennustivat tulevaisuuden tapahtumia tai paljastivat salaista tietoa. Hiirikultti eli hyvin pitkään ja kukistui vasta turkkilaisten valloituksiin vuonna 1453. Antiikin Kreikan kirjallisuus sisältää mainintoja hiiristä saduissa, lääketieteessä, historiassa ja luonnonhistoriassa.

Itselläni on ollut hiiriä vaihtelevasti syksystä 1995.

 


Kuvassa väreistä black eyed bone ja black (pksa beb ja pks ba).


Hiirten roduista

Hiirillä on eri rotuja, mutta laji on kaikilla hiiri. Ei siis ole olemassa nimityksiä maissihiiri tms. Satiini turkissa antaa turkille kiiltävän vivahteen ja astrex laineikkaan kiharan. Abessiinialaisella tulisi olla pienet rusetit. Rodut eritellään turkkimuunnoksen mukaan seuraavasti:
lyhytkarvainen = lk
lyhytkarvainen satiini = lks
lyhytkarvainen astrex = lka
lyhytkarvainen satiini astrex = lksa
pitkäkarvainen = pk
pitkäkarvainen satiini = pks
pitkäkarvainen astrex = pka
pitkäkarvainen satiini astrex = pksa
abessiinialainen = ab
abessiinialainen satiini = abs

 


Kuvassa pitkäkarvainen satiini astrex,
väri beige (pksa be).


Pitkäkarvainen ja pitkäkarvainen satiini siamese seal point

Pitkäkarvaisen hiiren turkin tulee olla kuin hienointa silkkiä. Turkki on mahdollisimman tiheä ja pitkä. Satiinimuunnoksella turkki on hohdokkaan kiiltävä. Siamese seal point on väriltään keskibeige, jolla on tummat varjostukset kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännäntyvessä. Hiiren turkin värin tulee antaa tasapainoinen vaikutelma varjostusten ja perusvärin välillä. Vatsavärin tulee olla mahdollisimman lähellä turkin muuta perusväriä. Värissä ei saa olla valkoisia läikkiä, juovia tai valkoista vatsaa. Silmät ovat usein hyvin tummat, rubiinin punaiset ja ne tummuvat lähes mustiksi hiiren vanhetessa.

Linkkejä:
Varjostukselliset ja pointilliset hiiret
Hiirilajien vertailua
Hiiren hoito-ohje (pdf)

 


Kuvassa roduista lyhytkarvainen ja lyhytkarvainen satiini.
Väri siamese seal point (lk ssp ja lks ssp).